Saturday, December 11, 2010

157 - Panadol. STOP IT!

"Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan."

Statement ke atas buat aku terkedu seketika. Maklum lah, as student ni, kita asyik ja sakit, tension, sakit kepala, pening kepala, etc. Tetiba rasa nak kira balik banyak mana dah aku telan "painkiller" ni... walaupun dah terlambat >.< Tapi tak pernah lagi buang tabiat, telan sampai 5-10 biji. Korang pernah tak? Max pun aku boleh telan 2 biji je. Aishhhh menakutkan. Kalau ibu yang pregnant tuh, ni boleh effect baby anda!

"Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. 
Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?"


Anda fikir fikirkan lah!


Ini ada 2 cara lain nak hilangkan tekanan darah (pening kepala) secara tradisional :

  • Beli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
  • Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Prevention is better than cure (^_*)V

Toodles!

Dutchess says : Panadol boleh disalah guna jadi alat membunuh diri..hmmmm

1 899 ohsemm people!:

sarra azzam said...

nice info!
jdk pharmacist lg bgos..huhu~

Post a Comment

Komen la budak Comel! :)