Tuesday, March 22, 2011

Perhatian budak SPM!

Kepada bebudak dpt result SPM ari ni? How it goes? :)

Okay. Now nak sharing sikit-sikit lah pengalaman aku. cececece :D

Nasihat mulia : Apply SEMUA yang advertise dalam newspaper, online. 

Apply apa? 

Apply masuk matrik ke, asasi ke, maktab ke, diploma ke, poli ke, kolej ke, form 6 ke.

Pengalaman sendiri ?

Sebelum result keluar lagi, kan dah keluar segala bagai iklan. Tak ingat lah, first sekali apply matrik kot. Yang tu semua wajib mintak I think. Except sesapa yang mmg tak nak lah kan. Orang cakap matrik susah, dan aku rasa mmg susah! hua3. Sebab tu aku tak pi pun matrik. Walaupun dapat KMK. :) besides, KMK ulu sgt, gerun pulak nak pi. Tapi, orang cakap matrik bagus. Try your luck babe!

Pastu, apply UPU pulak. Ni mmg tahap universiti la kan. Utk lepasan SPM, open for asasi and diploma ja. Ijazah jangan mimpi nak apply lagi yaa >.< hehe. Tapi, aku hairan, why ramai tak notice pasal asasi ni? Actually asasi ni sebijik macam matrik. Cuma syllabus lain sikit je. Dan lebih susah. Dan aku masuk jugak asasi ni. Motif??? HAHAHA sebab tak ramai dapat masuk asasi. Pastu, rasa nak bunuh diri jugak lah, asasi amat susah yaa adik2. Kesannya, saya tak dapat jadi dokter. Sobs sobs. Tapi nutritionist pun okay what! Asasi UM, UITM,UIA,UPM. Try tengokkkkk :)

Haa, pastu..pastu... apply maktab! Yang ni paling cuak lah. Sebab ada interview lah pulak. Cecece kena bersiap lawo2, pakai heels mama, practice sungguh2 sebab cuak. Adoii. Nice memory :)  Aku apply TESL dulu. Dan dapat jugak. :) Aku tolak last minute, sebab dah masuk asasi, baru result maktab ni keluar. Kalau tak, aku dah jadi teacher dah. Hehe.

Poli pun okay! Tapi aku tak sempat nak mintak. Pasal tak sedar tarikh tutup dah lepas. Huhu. Melepas lah satu chance.

Form 6? Ni lagi lah tak adil. HAHA kan semua kena mintak kot yang ni. Tak sure. Time resultnye keluar, dia siap cakap DUKACITAnya kamu tidak ditawarkan. Rasa nak nangis. (Tipu ja) Paling sarcastic lah. Tapi, mmg takmo lah Form 6, lambat sangat donggg.


Conclusion : Apply ja semua yaaa! Jangan sombong. "saya nak ni, taknak yang itu" Please, jangan ada attitude macam ni. Kalau apa yang nak tu tak dapat, tak ke nangis tak berlagu. At least try okay, kalau banyak sangat tawaran dapat, ambil paling baguss punya! 

Good luck all!

0 899 ohsemm people!:

Post a Comment

Komen la budak Comel! :)